Yu-Tsai-Sum (芥菜心)

550 Ft

A csomag tartalma 0,5g, ami ±500 szem. 5m² palántára elegendő mennyiség. Szakaszolt vetéssel hetente-kéthetente érdemes vetni augusztus végétől 50-60 szemenként (kb egy 50 rekeszes tálcányit) egészen októberig. A későn vetett vagy palántázott növények áttelelnek és február-március körül lesznek szedhetőek, fóiasátorban akár egész télen vethető és szedhető.

Elfogyott

Kategóriák: ,

A Yu-Tsai-Sum – más néven kínai mustárszív vagy csak kínai mustárzöld – egy Ázsiában népszerű, zsenge és enyhén édeskés ízű levélzöldség. Ez a zöldség fajta rendkívül keresett a kínai és kelet-ázsiai konyhákban, és gyakran kerül levesekbe, párolt ételekbe, illetve önálló köretként is megállja a helyét. A növények 50 nap alatt lesznek szedhetőek fóliasátorban, 70 nap alatt pedig szabadföldön, ez az idő fátyolfóliával rövidíthető. A növényt akkor szedjük, amikor a bimbók megjelennek, a növény nem keseredik, de szára fásul ahogy a virágok elnyílnak és termést hoznak.

A Yu-Tsai-Sum jellegzetes hosszú, vékony szárai és világoszöld levelei az ínyencek körében kedveltek, mivel gyorsan megpuhul, de mégis roppanós marad a főzés során. Ízvilága friss és enyhén borsos, ami remekül kiegészíti az ázsiai szószokat, például a szezámolajjal és osztrigaszósszal készült önteteket.

Jellemzők:

  • Név: Yu-Tsai-Sum (芥菜心) Brassica rapa var. chinensis.
  • Vetési időszak: februártól áprilisig és augusztus végétől októberig.
  • Eredet: Kínai és kelet-ázsiai konyhákban kedvelt
  • Ízprofil: Enyhén édeskés, friss, és borsos jellegű
  • Felhasználás: Levesekben, párolt zöldségként, vagy öntetekkel tálalva köretként
  • Elkészítési javaslat: Blansírozás, rövid ideig tartó párolás, vagy gyors pirítás

A Yu-Tsai-Sum nem csak finom, hanem vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, így egészséges választás a mindennapi étkezésekhez.

 

Ajánlott recept, ami minden ázsiai főfogás mellé passzol:

 

Legegyszerűbb Yu-Tsai-Sum recept (Kínai stílusú párolt zöldség)

 

Hozzávalók:

  • 450 g yu-tsai-sum, de lehet kínai bordáskel is
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál osztrigaszósz (vagy vegetáriánus gombaszósz)
  • 1 evőkanál világos szójaszósz
  • 1/2 teáskanál szezámolaj (erős az íze, inkább csak ízlés szerint)
  • 1/8 teáskanál őrölt fehérbors
  •  1 evőkanál só a főzővízhez és egy csipet a szószhoz
  • Opcionálisan 1-2 gerezd fokhagyma, citromnád, chili, pirított földimogyoró

Elkészítés:

  1. Tisztítás: Első lépésként alaposan mosd meg a yu choy leveleket. Ajánlott a zöldséget háromszor átmosni, hogy minden rejtett földet és homokot eltávolíts. A tiszta leveleket hagyd lecsöpögni egy szűrőben.
  2. Forralás és az alap készítése:
    • Amíg a víz felforr, hevíts fel 1 evőkanál olajat alacsony hőfokon egy kis lábasban. Add hozzá az osztrigaszószt, a szójaszószt, a szezámolajat, fehérborsot és egy csipet sót. Kicsit később, mikor kezd forrni a szósz lehet bele rakni a lereszelt fokhagymát, chilit, citromnádat, darabolt földimogyorót is, ez ízléskérdése. Keverd össze, majd hagyd felforrni, végül zárd el a lángot, és tedd félre.
  3. Yu-Tsai-Sum blansírozása:
    • Amikor a víz forrni kezd, adj hozzá 1 evőkanál olajat. Tedd bele a Yu-Tsai Sum növényeket, és óvatosan keverd meg. A levelek színe hamar mélyzöldre vált. A blansírozás mindössze 30 másodpercig tart, de ha a szárak vastagabbak vagy puhább állagot szeretnél, akár egy percig is hagyhatod a vízben.
    • Ha bizonytalan vagy, kóstolj meg egy darabot, ahogyan a tészta puhulását ellenőriznéd.
    • A megfőtt növényeket lecsöpögtetjük és a szósszal összeforgatjuk.
  4. Tálalás:
    • A zöldeket a tányéron hosszában vagy körben szokás tálalni és a maradék szósszal leöntik. Ha választottunk hozzá földimogyorót, chilit, azokat is tegyük az elkészült zöldségekre.

Tálalási javaslat:

Ez az étel kiváló köretként kínai ételekhez, de bármely főétel mellé is jól passzol!

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Yu-Tsai-Sum (芥菜心)” értékelése elsőként
Shopping Cart