Cucurbita pepo fajba tartozik, a cukkínik és halloween tökök közé.
Nagyméretű, futós fajta, 3 méteres hajtásai vannak. A termései éretlenül cukkíniként használhatóak. Ősszel az érett tököket meg lehet sütni, viszonyleg semleges ízűek és a húsuk is vékony.
Dísznek is nagyon jól hasznáhatóak.
Ajánlott recept:
Töltött bébi sütőtök
A töltelék kápposztás sajtos, kifejezetten erős ízű étel, egy rakott kelhez hasonítható, ahol a „betét” a tök húsa ami magába issza a sajt, a chili és a fokhagyma ízét. Igazi őszi étel.
Hozzá valók (6 adag vagy 6 fő):
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Mosd meg a tököket. Egy kis, éles késsel vágd le a tetejüket, mintha töklámpást készítenél. Egy kanál segítségével kapard ki a magokat és a rostos belsőt, de hagyd meg a húsát. Öblítsd le, majd dörzsöld meg egy csipet sóval és néhány tekerésnyi borssal.
2. lépés
Olvaszd meg a vajat egy serpenyőben közepes lángon, majd add hozzá az újhagymát és pirítsd pár percig. Add hozzá a fokhagymát, és párold további egy percig, amíg illatos nem lesz. Tedd bele a fodros kelt vagy brokkolit, és főzd addig, amíg éppen csak megfonnyad, körülbelül 3-4 percig. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a citromlevet, majd öntsd át egy tálba. Add hozzá a kenyérmorzsát, sajtot, diót vagy mandulát, szerecsendiót, csilipehelyet, egy teáskanál sót és fél teáskanál fekete borsot. Jól keverd össze, majd öntsd hozzá a tejszínt is.
3. lépés
Oszd el a tölteléket a tökökbe, és tedd vissza a tetejüket. Kenj ki egy sütőedényt olívaolajjal, majd helyezd bele a megtöltött tököket.
4. lépés
Süsd 1 órán át, ügyelve arra, hogy a tetejük ne barnuljon meg túlságosan. Tűpróbával ellenőrizd a tököket: ha a héjukat nehéz átszúrni, vedd le a tetejüket, és süsd további 15-20 percig. Helyezd vissza a tetejüket, és forrón tálald.





Értékelések
Még nincsenek értékelések.