Mi ez a szörnyeteg?
Merül fel mindig a kérdés, amikor valaki nem ismeri ezt a fajtát.
A története még 2022-ben kezdődött, amikor nyugati génbankok dél-amerikai fajtái közt csemegéztem és megtaláltam…
Őt az Aji Guaguao-t, a Capsicum frutescens fajba tartozó é Kuba délkeleti részén a Sierra Maestra hegyláncon őshonos fajtacsoportot, ugyanis egy azonos név alatt több fajta is fut, amik termésméretben, színben és ízben is eltérőek.
A miénk a #766-os sorszámú, tovább 15 fajta vár tesztelésre…
Nem kicsi növény, magassága 250cm, szélessége 210cm.
Az extrém hőséget jól bírja, ezt mutatja, hogy nincs hiányos kötés a növényen.
A palántázáskor kicsit szenvedős, mert kell neki a fix 28°C talajhőmérséklet 2 hétig, a hideget pedig nem tolerálja kicsiként, a termő növényt már nem érinti.
A növény fóliasátorban lesz 2,5 méteres, szabadföldön, napon inkább 100-140cm a reális. Árnyasabb, párásabb szegletekben viszont hozza ezt a méretet.
A termései 0,4*20mm méretűek, a tabascoéhoz ugyan hasonlóak, de sokaz eltérés. Ez a fajta zöldből egyből pirosra érik sárga átmenet nélkül. A növény nem terül szét vízszintesen, hanem felfelé törő, emiatt nem egy tipikus tabasco kinézetű, ez ugyan nehezíti a szüretet, de védi a terméseket a molyoktól és napfénytől. A termések sokkal húsosabbak a tabascotól és „málósabbak”. A szedése nem olyan körülményes, mint egy aji charapita, ahol szárastól szüretelünk, itt a termés könnyen elválik a kocsánytól.
Felhasználható fermentáláshoz, de szárítható is egészben. Teljes érésben nagyon édes. Az íze sokkal karakteresebb, mint egy tabascoé, olyan igazi vadas, telten gyümölcsös, koncetrált ízű chili. Az erőssége elvileg 60.000-80.000 SHU, de ezt lehetlennek tartom, mert feldolgozatlanul is fogyasztható.
2025-ben további fajtáit próbáljuk ki!
Csak ajánlani tudom a különlegességek kedvelőinek.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.