A paradicsomok… 2014 óta újabb és újabb fajtákat próbálunk ki, ezalatt az idő igen tekintélyes gyüjtemény alakult ki, rengeteg fajtával. Összesen több, mint 300 fajta vásrolható meg!
A paprikákat a chiliktől külön soroljuk, itt csak az édes, és enyhén csípős fajták találhatóak meg a Jalapenokig, 5000SHU értékig és csak a Capsicum annuum fajtái.
A chilik talán még a paradicsomoktól is sokszínűbbek, 5 fajt használunk rendszeresen, de 9 faj termései használhatóak gasztronómiailag. A kertben színfoltok lehetnek, társíthatjuk kukoricák közé, tehetjük cserépbe, magasított ágyásba. A cirmos levelűek absztrakt festményt imitálnak, a lila termések pedig megtörik a zöld-piros-sárga színeket.
Egy kertet nagyon karakteressé tud tenni néhány 3-4 méteres különleges kukorica, amit a háromnővér „kultúrában” tudunk kihasználni, mint a géncentrumában. Nagyon sokszínű növények, mint színbe, ízben, méretben. Fogyaszthatjuk főzve, sütve, pörkörlve, nyersen, darálva, pattogtatva. Készíthetünk belőle polentát, tortillát, puliszkát, de meggrillezhetjük, vagy savanyíthatjuk is.
Ha már kukorica, akkor kabakosok is, egészen pontosan tökök, egérdinnyék, chayotték. Nagyon jól beillenek egy nyári ágyásba és nem csak a termésüket ehetjük, hanem virágaikat, hajtásukat is.
Az igen népes paradicsomalakúaknak több csoportját is termesztjük a közismert padlizsántól a lila földicseresznyéig. A csoport legtöbb tagja zöldség, de gyümölcs is megtalálható itt.
A saláták kivételt képeznek a sorainkban, mert egész télen termeszthetőek, amikor a paradicsomokat csak képen nézegetjük. A Brassica napa faj noveber végén is biztonságosan vethető, de a salátákkal is érdemes kísérletezni.